top of page
anna2.jpg

Anna Ushakova begon haar carrière op zesjarige leeftijd. Anna won de eerste muzikale wedstrijd - "Young Talents of Russia" - toen ze negen was.

Zij vervolgde haar opleiding aan de piano-afdeling van het Kaliningrad Regional College of Music.

Tijdens haar studie toerde ze door Hongarije en Litouwen, trad ze op met de Kaliningrad-symfonie en kamerorkesten. Daarna ging Anna naar de piano-faculteit van het Staats Conservatorium van St. Petersburg, vernoemd naar Rimsky-Korsakov, waar ze ook een postdoctorale studie voltooide. 

Zij won belangrijke prijzen bij diverse concoursen en festivals.

Ze is rebels en heeft weinig last van etiquette en conventies. Subtiel en uitermate fors, altijd intens.

In haar klassieke interpretaties toont Ushakova zich uitermate autonoom en verweeft in haar spel met groot gemak de vrijheden uit de jazz. Met groot gemak beweegt ze zich door het hele klassieke spectrum, van Schubert tot Mussorgsky.

Behalve in Rusland is Anna Ushakova  bekend in Litouwen, Polen en Nederland

In 2015 was zij de beste uitvoerder in de nominaties van solo piano en jazz piano volgens de Moskou internationale competitie "Fermata" (2015), zij was  deelnemer van het concertprogramma van de Olympische Spelen in Sochi, festivals "Russische muziek in de Baltische", "Amber ketting" , "Devotion to Bach" en "Internationaal orgelfestival Roermond".

Ze is zeer welkom in de zalen van het Moscow International House of Music, de congreszaal van Vilnius, het Gdańsk Philharmonic en de kathedraal van Kaliningrad. Anna is al enkele jaren soliste in het Kaliningrad Philharmonic.

Anna treedt op met uitstekende artiesten van over de hele wereld: Hiroko Inoue (Japan), Vladislav Lavrik (Rusland), Enrico Sartori (Italië), Marina de Flamenco en Ivan Palmero (Spanje), evenals deelnemers aan "XXI Century tenors" -kunst project. Erkende meesters spreken over haar met warmte en respect. De combinatie van delicate expressiviteit en indrukwekkend bezit van de piano maakt van Anna een geweldige soliste met haar unieke persoonlijkheid.

bottom of page